Sint Rosa Festival

Het Sint Rosa festival; het nostalgische muziek en theaterfestival in Limburg. Wij werken ieder jaar met trots aan het (muzikale) programma van dit festival.

Sint Rosa Festival
Straattheater Sint Rosa Festival

Wat is het Sint Rosa Festival?

Ieder jaar in het laatste volle weekend van augustus strijkt het Sint Rosa Festival neer in de binnenstad van Sittard. Wanneer je over het festivalterrein loopt, worden je zintuigen aan alle kanten geprikkeld. Het Sint Rosa Festival combineert muziek, theater, straattheater en kermis in een nostalgisch thema. Een spiegeltent vormt het podium voor een bluesband terwijl in een andere nostalgische tent een hedendaagse popband optreedt. In de kleine variété-tenten op het festivalterrein gaat om de 15 minuten een voorstelling van start en bij de foodtrucks kun je genieten van verschillende (Sittardse) specialiteiten. Kortom, tijdens het Sint Rosa Festival geniet jong en oud.

Programma Sint Rosa Festival

Het programmeren van het Sint Rosa Festival is een van onze jaarlijkse projecten. Het programma van het Sint Rosa Festival bestaat niet alleen uit muzikale artiesten maar ook uit straattheater. De tenten hebben verschillende thema’s en de gedachte van het Sint Rosa Festival is ‘voor jong en oud’. Dit maakt het programma van het Sint Rosa Festival zeer gevarieerd en werken wij ieder jaar weer met veel plezier aan dit programma.

Het verhaal achter het Sint Rosa Festival

De historische binnenstad van Sittard vormt geheel toepasselijk het decor van het Sint Rosa Festival. Het festival komt voort als dank

aan de Sittardse stadspatrones ‘De Heilige St. Rosa’. In de tweede helft van de 17e eeuw werd Sittard en omgeving geteisterd door een dysenterie-epidemie. Rosa van Lima werd opgeroepen om Sittard te bevrijden van deze epidemie. Er werd beloofd dat als dit zou lukken, Rosa werd uitgeroepen tot stadspatrones van Sittard. De epidemie ging de stad voorbij en de beloftes werden waargemaakt. Naast dat ‘De Heilige St. Rosa’ nu stadspatrones was van Sittard, was er beloofd dat op het hoogste punt van Sittard een kapel ter ere van haar gebouwd werd en er een jaarlijkse processie werd gehouden. De Rosa-processie trekt ieder jaar op de zondagochtend van het festivalweekend door de binnenstad naar de Sint Rosa Kapel. Bron

Entree Sint Rosa Festival

Bekijk hier de aftermovie van het Sint Rosa Festival 2019